Elk jaar organiseert de Nederlandse Kastelen Stichting op tweede Pinksterdag de jaarlijkse Dag van het Kasteel. Dit jaar valt deze dag op maandag 5 juni. Het thema voor 2017 is: “Maak kennis met de wereld rondom kasteel en buitenplaats”.
Dit jaar is de Burcht te Wedde ook weer van de partij en is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Naast dat het burchtcomplex geopend is voor publiek wordt er ook een wandeling georganiseerd. Tijdens de Dag van het Kasteel is er bij de burcht informatie over deze wandeling verkrijgbaar. Om kinderen meer bewust te maken van de rijke historie van de burcht en Westerwolde ligt er voor elk kind een kleurplaat klaar die op de burcht ingekleurd kan worden en kunnen ze deelnemen aan een speurtocht. Deze speurtocht wordt op de tijden 11.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur gehouden. Deze speurtocht is uitgezet en wordt ook gebruikt door de medewerkers van het Kinderhotel. De tocht duurt ongeveer 1 uur. Naast dit ligt er voor elk kind nog een kleine verrassing klaar.
Kinderen kunnen hiernaast met hun ouders ook deelnemen aan rondleidingen door het museumdeel van de burcht en worden hiernaast door de gidsen gewezen op de bijzondere kenmerken aan en rond het gebouw. Bezoekers die dieper de rijke historie in willen duiken of hierover vragen hebben kunnen eveneens aan hun trekken komen aan tafel bij de burchthistoricus. Op het binnenterrein rond de burcht kan men beelden van een aantal Zimbabwaanse kunstenaars bewonderen.