Familiegeschiedenis

Zo’n twee jaar geleden ben ik eens in onze familiegeschiedenis gedoken. Wat de aanleiding daarvoor was weet ik eigenlijk niet eens meer. Wel weet ik dat mijn zoektocht in eerste instantie al in het begin van de 19e eeuw stokte. Door een ingeving (in de verschillende archieven kwam ik de voornamen van mijn voorouders op verschillende schrijfwijzen tegen) ging ik verder zoeken met Google. Op die manier vond ik een site met nog heel veel meer informatie over de mannelijke tak van onze familie. Op deze manier kon ik de namen (en nog veel meer informatie) over de vader van de vader van de vader van de vader (etc.) van mij achterhalen. Deze tak van de familie was al onderzocht tot Johan Willems, die omstreeks 1582 overleden is, en dus waarschijnlijk in de eerste helft van de 16e eeuw moet zijn geboren. Kennelijk is de familienaam Haan pas later (in de Napoleontische tijd?) aangenomen.

Wat ik echter nog verrassender vond om te ontdekken was dat de vrouw van de zoon van Johan Willems (voor de goede orde: dit is dus een rechtstreekse voormoeder van mij), “Hille Willems oder Sickes” geheten, op 11 september 1589 om het leven is gebracht. Ter dood veroordeeld als heks en geëindigd op de brandstapel. Deze gebeurtenissen zijn redelijk goed gedocumenteerd. “Den elfften Septembris 89 halsgerichte geholden ende sinnen die vier delinquanten oder tovenaerschen voirs, tweten Johan Tonies, Hille Sickes, Geeske Hummelincks en Talke Albers gebrant worden […].

Via via kwam ik er achter dat dit verhaal niet alleen goed gedocumenteerd is, maar ook nog eens in verhaalvorm is opgenomen in de verhalenbundel “In de schaduw van de Geselberg” (uitgeverij Passage).

Met al deze informatie gewapend hebben wij op donderdag 26 oktober 2017 de Borg Wedde mogen bezoeken. De drost, die als ik me niet vergis “recht sprak” op de borg, speelde uiteraard een belangrijke rol in deze duistere geschiedenis. En op de één of andere manier voelt zo’n bezoek aan zo’n prachtig historisch pand dan toch anders. Je staat ineens oog in oog met de plek waar honderden jaren geleden je eigen “oma” in het water is gegooid om de waterproef te ondergaan. Hier ergens is ze gemarteld. En hier in de buurt, op de Geselberg, is zij tenslotte op gruwelijke wijze aan haar einde gekomen doordat ze levend is verbrand.

Maar ook als je niet over zo’n tragische familiegeschiedenis brengt, kunnen wij een bezoek aan de Borg van harte aanbevelen!

 

Erna en Ruud Haan.

Kijk voor meer informatie op http://familie-haan.nl/een-bijzondere-familie/

 

Webmaster