Het wapen van de familie Schenck van Tautenburg is in het voorjaar van 2018 door beeldhouwer en schrijnwerker Tico Top uit Kruisweg gesneden uit eikenhout en verwerkt in een nieuw frontpaneel van de lessenaar aanwezig in de Ridderzaal van de burcht.


De vervaardiging van dit wapen is te zien op You Tube via deze link: https://youtu.be/P7LTUq2ieOU

Historische achtergrond van de familie Schenck van Tautenburg

De eerste telg van de familie Schenck van Tautenburg (of Toutenburg) in de Nederlanden was de edelman George of Jurjen Schenck (1480-1540). Hij kwam op jonge leeftijd mee met Frederik van Baden die toen bisschop van Utrecht werd. Hij werd drost van Vollenhoven en in 1521 werd hij stadhouder van Friesland. Hier kwamen later Groningen, Drenthe en Overijssel bij. In 1536 zocht de stad Groningen aansluiting bij het rijk van Karel V. In dat jaar veroverde George Schenck als bevelhebber van Karel V de Ommelanden en Westerwolde.

Hoogstwaarschijnlijk liet hij een aantal belangrijke veranderingen doorvoeren op het burchtcomplex te Wedde. Schenck is verder bekend geworden door zijn verdiensten op waterstaat gebied in Friesland. Hij was lid van de orde van het gulden vlies. Zoon Karel volgde hem in 1540 op als leenman van Westerwolde. Ook hij was bekwaam op waterschapsgebied. Hij liet de wapensteen in 1541 boven de deur van de traptoren aanbrengen. Rondom het daadwerkelijk wapen zien we allerlei renaissancemotieven.

Webmaster